Aktualności

Piec tunelowy ATLAS Piec tunelowy ATLAS

2013-01-03

Piec ATLAS firmy TAGLIAVINI.
WYDAJNOŚĆ I MOŻLIWOŚCI
Piece ATLAS mogą mieć różną wydajność i projektowane są według indywidualnych potrzeb. Powierzchnia wypiekowa wynosi od 18 m kw. do 72 m kw. Wydajność wypiekowa pieczywa wynosi od 320 – 1300 kg/h. W piecu ATLAS może być wypiekany każdy rodzaj pieczywa od pieczywa ciężkiego wielokilogramowego, poprzez pieczywo foremkowe, wypiekane na blachach, bułki, rogale, pieczywo cukiernicze, a także drobne ciasteczka – nie ma żadnych ograniczeń ze względu na rodzaj ciasta. Piec może być dwu lub cztero-poziomowy. W przypadku pieca o czterech poziomach, każde dwa poziomy mogą mieć różną temperaturę wypieku lub dwa poziomy można całkowicie wyłączyć z użytkowania, i włączać jedynie w przypadku zwiększonej produkcji.



EKONOMIA
Ze względu na system ogrzewania (rurki Perkinsa), oraz budowę paleniska ( murowane, ceramiczne palenisko), które zapewnia wysoką kumulację ciepła, piec ten jest bardzo oszczędny.
Przykładowe parametry wydajności i zużycia energii:
Piec dwupoziomowy o powierzchni wypiekowej 30 m kw:
- wydajność wypiekowa ok. 550 kg/h
- moc pieca: 240 kW
- średnie zużycie gazu dla ok. 12 m sześciennych.
- wymiary pieca (cm): szer. 264 (354 z paleniskiem), dł. 936.
Piec czteropoziomowy o powierzchni wypiekowej 72 m kw.:
- wydajność wypiekowa ok. 1300 kg/h
- moc pieca: 540 kW
- średnie zużycie gazu dla ok. 25 m sześciennych
Wymiary pieca (cm): szer. 324 (500 z paleniskiem), dł. 1060.




PODSUMOWANIE
Dawne piece tunelowe były to piece duże, jednopoziomowe zajmujące dużo miejsca, zużywające ogromne ilości gazu, oleju, a obecnie, gdy produkcja piekarnicza zmieniła się głównie z powodu zróżnicowania asortymentu, utrzymywanie takiego pieca stało się nieekonomiczne. Rozwiązaniem jest piec ATLAS, który pozwala zachować tradycyjną jakość pieczywa przy bardzo niskich kosztach eksploatacji. Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani takim rozwiązaniem, prosimy o kontakt. Chętnie odpowiemy na każde pytanie.
Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani prosimy o kontakt, chętnie odpowiemy na każde pytanie.

   
Ta strona używa ciasteczek (cookies) w celach statystycznych Zrozumiałem
 
 
© Bakeres Sp. z o.o.
realizacja: