Komora garownicza produkowana przez naszą firmę jest jedną z najlepszych komór oferowanych w Polsce. Poprzez zastosowane w niej nowoczesne rozwiązania, obieg ciepłego, wilgotnego powietrza jest niemal równomierny. W zależności od wielkości komory garowniczej oraz potrzeb klienta stosujemy różne rozwiązania rozprowadzenia ciepłego wilgotnego powietrza:
kanały rozmieszczone u dołu po obu stronach wzdłuż całej garowni, odbiór powietrza na środku w suficie garowni, 2 kanały wlotowe i 2 kanały wylotowe, agregat słupkowy stosowany przy małych komorach garowniczych.
Zastosowanie odpowiedniego agregatu ma znaczący wpływ na prawidłowy i równomierny rozrost ciasta w komorze. Nie powoduje różnic temperatur w komorze, zwłaszcza w dużych komorach garowniczych.
Wielkość komory garowniczej:
standardowa na 1 wózek chlebowy (ok 250 szt chleba)
na 2 wozki chlebowe (ok 500 szt chleba)
wykonujemy również komory garownicze na wymiar lub zabudowujemy istniejące pomieszczenia.
Komora garownicza wraz z drzwiami może być wykonana na życzenie klienta z malowanej płyty warstwowej
lub z nierdzewnej płyty warstwowej.
Drzwi posiadają samodociskowy automat zamykający, szybę w drzwiach.
Agregat garowniczy
Najważniejszym czynnikiem przy produkcji jakościowego chleba jest kontrola ciasta i proces garowania. Jeśli cokolwiek pójdzie nie tak jak powinno, nie można tego później poprawić. Agregat garowniczy zapewnia optymalną i dokładną kontrolę temperatury i wilgotności w garowni.
Temperatura i wilgotność mogą być delikatnie regulowane. Agregat posiada specjalny system wytwarzania pary, który elektronicznie steruje wydajnością pary. Wentylator na szczycie kanału powietrznego zasysa powietrze i przepycha je przez kanały rozprowadzając równomiernie w każde miejsce komory. Podczas przechodzenia przez niego, powietrze absorbuje temperaturę i wilgotność. Gorące i wilgotne powietrze jest wdmuchiwane do komory.
Wydajności agregatu, moc dobierana jest do wielkości komory garowniczej