Cyklotermiczny piec powstał przy współpracy założyciela firmy TAGLIAVINI, Włocha Enzo Tagliavini i przedstawiciela niemieckiego przemysłu piekarniczego Rudolpha Kauber – jednego z producentów niemieckich pieców piekarniczych. Wynikiem tej współpracy jest cyklotermiczny piec TERMIK. Znawcy budowy cyklotermicznych pieców zauważą w nim niemieckie pomysły i rozwiązania, a piece te do dzisiaj pracują w Niemczech, Polsce i wielu innych krajach Europy.
Uniwersalność pieca TERMIK zawiera sie w możliwości szybkiej zmiany temperatury , każdy wypiek pieczywa może być ustawiony na innej temperaturze wypieku bez konieczności długiego oczekiwania na jej zmianę. Również podczas samego wypieku możliwa jest zmiana temperatury wypieku.
Dzieki licznym regulacjom przepływu spalin, równomierny wypiek to standard w tym piecu.
Piec ten może być wprowadzony niemal przez każde drzwi w piekarni, dzielona jest nie tylko komora wypiekowa od komory spalin ale także komory wypiekowe są dzielone i skręcane na miejscu w piekarni.
Cała obsługa serwisowa pieca odbywa się z przodu pieca (wytwornice pary, palnik, wentylator cyrkulacyjny, sterowanie, regulacje równomierności wypieku), piec może być dosunięty tyłem do ściany, a potrzebny jest jedynie dostęp z przodu i z prawej lub lewej strony pieca (do wyboru).
Chcesz dowiedzieć się wiecej zadzwoń: 508 195 853 lub napisz: biuro@bakeres.pl