Piece obrotowe świetnie się sprawdzają w cukierniach – zajmują niewiele miejsca i posiadają możliwość szybkiej zmiany temperatury. Ta druga właściwość jest niezwykle cenna, ponieważ wypiekanie różnorodnych produktów nie powoduje zbędnych opóźnień w pracy. Piece piekarnicze obrotowe z powodzeniem mogą służyć do wypieku chlebów foremkowych, drożdżówek, a nawet tak delikatnych i wymagających wypieków, jakimi są bezy.
Piece piekarnicze obrotowe posiadają dużą komorę wypiekową – o sporych gabarytach, zważywszy na względnie niewielkie rozmiary samego pieca.
Wewnątrz komory znajduje się wózek, na którym umieszczane są produkty do wypieków. Ciepło dostarczane jest przez ogrzane powietrze, cyrkulujące wewnątrz komory dzięki turbinie. Na górze lub z tyłu komory znajduje się wymiennik ciepła, od którego powietrze pobiera energię cieplną.
Piece obrotowe najlepiej sprawdzają się w cukierniach i mniejszych piekarniach – zajmują niewielką przestrzeń, ale są dość wydajne dzięki względnie dużej komorze wypiekowej. Konstrukcja pieca obrotowego pozwala na szybką zmianę temperatury wewnątrz komory, dlatego piekarnie opierające swoją działalność na różnorodnym asortymencie mogą zapewnić wysoki wolumen produkcji.
Przede wszystkim, należy pamiętać o odpowiednich środkach ochronnych – czyli o rękawicach. Wózek jest zawsze mocno rozgrzany po wypieczeniu produktów. Piece wózkowe obrotowe mogą zostać dowolnie obudowane – czyli inaczej niż piece termoolejowe, które muszą zapewnić dostęp personelu do zaworów i pomp.
Zobacz także linia do bułek.
Piece wózkowe obrotowe są dość łatwe w serwisowaniu – zazwyczaj awarie dotyczą łożysk w turbinie lub uchwycie wózka. Te usterki nie są trudne w naprawie, co oznacza, że nie wpływają bardzo negatywnie na proces produkcji.