Piekarnie opierające swoją działalność na wysokim wolumenie kilku produktów potrzebują niezawodnych i pewnych rozwiązań. Piece piekarnicze ceramiczno-rurowe to najtrwalsze urządzenia dostępne na rynku. Ich budowa zapewnia jednorodność danego wypieku za każdym razem – to dzięki idealnemu zaparowaniu i równomiernemu rozprowadzeniu temperatury. Ze względu na swoją budowę większość modeli pieców ceramiczno-rurowych Anular jest praktycznie bezawaryjna.
Piece ceramiczno-rurowe Anular są urządzeniami, które są przystosowane konstrukcyjnie do permanentnej (ciągłej) pracy. Wykonane z trwałych materiałów, zapewniają świetne wyniki przez długie lata. Rurki Perkinsa są wytworzone ze stopów wysokogatunkowej stali – dzięki temu są bardzo odporne na działanie wysokich temperatur. Ceramiczne powłoki to innowacyjne rozwiązanie – oprócz solidności, zapewnia także skrócenie czasu wypiekania produktów.
Skrócenie czasu wypiekania w piecu ceramiczno-rurowym jest możliwe dzięki właściwościom powłoki ceramicznej – zwiększa proporcje rodzaju energii cieplnej w komorze wypiekowej. W głównej mierze ciepło pochodzi z promieniowania podczerwonego, które jest bezpieczne i wnika głęboko wewnątrz wypieków, nie wysuszając ich nadmiernie.
Poprzez zastosowanie ceramiki, wydajność pracy pieca ceramiczno-rurowego Anular znacznie wzrasta – podczas nieprzerwanej pracy na 3 zmiany, piec utrzymuje stałą temperaturę w komorze wypiekowej. Ceramiczne powłoki doskonale akumulują ciepło.
Oprócz możliwości ciągłej pracy na stałym poziomie, piece piekarnicze posiadają też kilka innych atutów. Są bardzo łatwe w obsłudze – wyposażono je w czytelne i proste wyświetlacze do regulacji parametrów. Ponadto, aby zapewnić ciągłość produkcji, piece ceramiczno-rurowe Anular mają dodatkowy, manualny system regulacji – w razie awarii elektronicznego systemu, można nadal kontynuować pracę podczas oczekiwania na serwis.
Sprawdź także piece ceramiczne.
Piece ceramiczno-rurowe Anular najlepiej sprawdzają się w małych i średnich piekarniach specjalizujących się w wypiekach chlebów pszenno-żytnich i żytnich oraz bułkach pieczonych na trzonie, płycie kamienniej, hertowej. Piec ceramiczno-rurowy to świetna i niezbędna inwestycja dla większych piekarni.