Piec półkowy zapewnia swobodny dostęp do komory wypiekowej w zakresie załadunku i rozładunku produktów. Wystarczy otworzyć drzwiczki komory wypiekowej i wyjąć blachę lub chleby. Takie rozwiązanie świetnie się sprawdza w przypadku małych lokali, zwłaszcza sklepów, w których wykonuje się dopiekanie wstępnie przygotowanego pieczywa.
Charakterystyczną cechą pieców półkowych są oczywiście półki, które zapewniają optymalne wykorzystanie przestrzeni i równy wypiek.
Nowoczesne piece półkowe wykorzystują innowacyjne technologie, dzięki którym wypieki charakteryzują się tymi samymi cechami, co tradycyjne produkty wypieczone w murowanych piecach. Oto sekret:
Standardowo piece półkowe wykorzystują trzy postacie energii cieplnej do wypieku – ciepło konwekcyjne w powietrzu, ciepło kontaktowe płyty oraz ciepło promieniowania. To ostatnie posiada bardzo duży potencjał energetyczny i szybko wnika do wnętrza wypieku. System promieniowania, przenikania ciepła zmienia proporcje energii cieplnej we wnętrzu pieca półkowego.
Tradycyjny smak i chrupkość, tyle że z mniejszym zużyciem energii – wnętrze (spód) komory wyłożony jest płytą szamotową, która doskonale utrzymuje ciepło.
Zobacz także piece piekarnicze wózkowe termoolejowe.
Piece półkowe to wynik pracy wielu doświadczonych inżynierów – rozmiary półek są dostosowane do optymalnego wykorzystania powierzchni blach oraz zapewniają oszczędność energii. Niektóre modele posiadają zalety pieców modułowych – każda komora może mieć niezależną kontrolę temperatury. Przed zakupem warto sprawdzić, czy gabaryty pieca półkowego są odpowiednie do naszych potrzeb.