Piece piekarnicze rurowe gwarantują równomierny wypiek oraz są bardzo mało awaryjne. Ich budowa jest prosta, a zarazem bardzo trwała. Wymiennikami ciepła są rurki Perkinsa – rury wykonane z wysokogatunkowych stopów, bardzo wytrzymałych na działanie temperatury. Zazwyczaj jako izolację stosuje się w nich połączenie betonu oraz wełny mineralnej – taka kombinacja gwarantuje zerowe lub minimalne utraty ciepła i przekłada się na uzyskanie wypieków doskonałej jakości.
Rurki wypełnione są w około 1/3 wodą destylowaną, która poprzez działanie temperatury zamienia się w parę – ta natomiast przekazuje ciepło do komory grzewczej. Zaleta takiego rozwiązania jest łatwość serwisowania pieców piekarniczych rurowych – najczęściej awarie dotykają palnika – to efekt ewentualnych zanieczyszczeń pochodzących z wypieków.
Ze względu na łatwość usuwania usterek i trwałość materiałów, piece piekarnicze rurowe są częstym wyborem małych i średnich piekarni, zwłaszcza tych, które skupiają się na wąskiej ofercie. Długie utrzymywanie pożądanej temperatury i niewielkie straty energii cieplnej pozwalają na ciągłość produkcji wypieków wymagających stałej temperatury.
Piece rurowe są szeroko wykorzystywane nie tylko w piekarniach.
Głównymi atutami pieców rurowych są:
Przeczytaj również czym są piece piekarnicze komorowe.
Piece piekarnicze rurowe wsadowe najlepiej sprawdzają się w małych i średnich piekarniach.