Żadna cukiernia nie może funkcjonować bez profesjonalnego pieca cukierniczego. Wybór odpowiedniego sprzętu uzależniony powinien być od dwóch kryteriów – ilości i rodzaju produkcji. Ze względu na to, że cukiernie oferują dość szeroki asortyment, najczęstszym wyborem dla tego typu producentów są piece cukiernicze obrotowe wózkowe lub elektryczne modułowe. Oba typy zajmują względnie mała przestrzeń i zapewniają świetne parametry i możliwości wypieku różnych produktów bez niepotrzebnych opóźnień związanych z pożądanymi temperaturami wypieków.
Piec cukierniczy powinien zapewniać możliwość wypieku dużej ilości asortymentu oraz opcję szybkiej zmiany ilości energii cieplnej w komorze wypiekowej. Piece obrotowe wózkowe bardzo dobrze się sprawdzają w tej kategorii, choć często cukiernie decydują się na modułowe piece elektryczne – każda komora praktycznie pracuje oddzielnie, i nawet w przypadku awarii jednej z nich, praca może być bez przeszkód kontynuowana.
Piece cukiernicze elektryczne są bardzo łatwe w obsłudze oraz serwisowaniu. Elementem grzewczym są w nich metalowe grzałki, które przekazują energię cieplną do wnętrza komory grzewczej. Piece elektryczne cechuje niska awaryjność oraz szybka możliwość zmiany pożądanej temperatury w komorze. Dzięki temu najlepiej sprawdzają się w piekarniach i cukierniach, które specjalizują się w zróżnicowanej ofercie produktów.
Przeczytaj także czym są piece piekarnicze ceramiczno rurowe.
Piec modułowy ma wiele zalet, ale głównym atutem jest jego wielozadaniowość. Każda z komór może zostać ogrzana do zupełnie innej temperatury, dzięki czemu podział pracy nie musi być podporządkowany do jednego poziomu temperatury w komorze. Różnica w stopniach Celsjusza między jedną komorą a druga może wynosić nawet ponad 100 stopni, bez uszczerbku dla jakości wypieków. Dzięki solidnemu wykonaniu, zjawisko konwekcji jest w 100% zoptymalizowane, co skraca czas wypiekania produktów. Piec modułowy konwekcyjny to świetna inwestycja dla cukierni – jest wydajny, mało awaryjny i może pracować nawet jeśli wystąpi usterka w jednej z komór.